reklama

Postrah menom GMO

GMO – geneticky modifikované organizmy a produkty z nich. Toto slovné spojenie vyvoláva veľa otázok a obáv. Verejnosť o nich málo vie, no o to intenzívnejšie o nich diskutuje. Najviac sa o nich vyjadrujú ľudia, ktorí sa tejto problematike vôbec nerozumejú. Ak vás zaujíma názor niekoho, kto sa v tom vyzná, tak čítajte ďalej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Po prvé, výskyt GMO v bežnej prírode nie je až taký nezvyčajný. Genetická rekombinácia je v prírode veľmi bežný jav, najmä u mikroorganizmov. Poznáme dva druhy prenosu génov: vertikálny (z rodičov na potomkov) a horizontálny (medzi rôznymi druhmi). Genetické štúdie viacerých organizmov vrátane niektorých rastlín, či dokonca cicavcov potvrdili, že niektoré gény sa mohli dostať do genómu (genetickej výbavy jedinca) len horizontálnym prenosom. A to by ste neverili koľko vírusovej DNA je zabudovanej do ľudského genómu. V našej DNA máme pamiatku po všetkých veľkých epidémiách. Keby tento jav nebol v prírode taký bežný, tak by sme pravdepodobne mohli o genetických modifikáciách stále len snívať. Všetky techniky používané v laboratóriu boli iba odpozorované z prírody a využívajú sa na ne prostriedky dostupné voľne v prírode. Genetické modifikácie potravín sa robia za účelom odolnosti voči chorobám a škodcom, tolerancie k herbicídom, rýchlejšieho zrenica, či kvôli doplneniu napr. vitamínov, ktoré sa v nich nenachádzajú.Po druhé, predaj GM potrvaním ako aj boj proti nim je veľký biznis. Väčšinu patentov na GM potraviny vlastnia veľké nadnárodné americké spoločnosti, ktorým nejde o nič iné ako o zisk. Avšak druhým najväčším producentom geneticky modifikovanej sóje na svete je hneď po USA Brazília, ktorá významnú časť svojej produkcie distribuuje do chudobných krajín. Proti GMO na našom trhu bojujú zase veľké nadnárodné európske spoločnosti, ktoré si uvedomujú, že sú za Američanmi 100 rokov za opicami a nikdy si nebudú môcť dovoliť produkovať GM potraviny v takom množstve ako v USA. Tak o GMO šíria rôzne fámy a nezmysly. Po tretie, vďaka silnému antiGMO lobbingu sú GMO a potraviny z nich najkontrolovanejšou vecou na európskom trhu. Takže ak sa nejaká GM potravina legálne dostane do obchodov, môžeme si byť istí, že je bezpečná. Ani lieky nie sú tak kontrolované ako GMO. Po štvrté, odporcovia GMO majú nasledovné námietky:1. Cudzia DNA, ktorá je v nejakej rastline sa môže potravinovým reťazcom dostať až do ľudského organizmu.Tak toto môže povedať len niekto, kto vôbec nevie, čo hovorí. Všetka DNA či už pôvodná a lebo cudzia sa v tráviacom trakte ako zvieraťa tak človeka úplne rozloží. Takže príjemcu nemôže ohroziť. Z toho dôvodu je bezpečné jesť kurčatá kŕmené GM ďatelinou ako aj GM zeleninu.2. Cudia DNA v nejakej potravine môže byť nebezpečná.To nie je pravda z vyššie uvedeného dôvodu. Ak môže byť niečo skutočne nebezpečné, tak nie gén, ale len jeho produkt – proteín. Môže sa stať, že cudzorodý proteín vyvolá v GM organizme nepredvídateľné biochemické reakcie, ktoré môžu mať škodlivý účinok. Takže nie gény sú potenciálne nebezpečné, ale proteíny. Preto GMO podliehajú takej prísnej kontrole.3. Pestovaním GM plodín odolných voči škodcom zlikvidujeme nemodifikované plodiny.Aby sa takému niečomu predišlo boli stanovené prísne kritériá pre pestovanie GM ratlín. Ak niekde pestujete napr. GM kukuricu tak v okolí niekoľkých kilometrov sa nesmie pestovať nemodifikovaná kukurica. V praxi sa však používa vzdialenosť dva krát väčšia ako predpisujú normy. Nehovoriac o tom, že fyzický dosah peľu je len niekoľko metrov.Po štvrté, GMO majú aj dobrú stránku. V krajinách, v ktorých je hlavnou obilninou ryža mnoho ľudí trpelo slepotou, lebo ryža na rozdiel od pšenice, vôbec neobsahuje vitamín A. Tak vedci vynašli tzv. zlatú ryžu – ryžu obohatenú o vitamín A, čím sa daný problém pomohlo vyriešiť. Prvá naklonovaná ovca Dolly dala vzniknúť GM stádu, ktoré do mlieka produkuje antihemofilický faktor IX, ktorý sa z mlieka extrahuje a podáva sa ako liek pacientom trpiacim na hemofíliu, ktorým hrozí vykrvácanie aj bez toho, že by sa poranili. Inzulín sa stal pre diabetikov omnoho dostupnejší po tom, čo nám ho začali vo veľkom produkovať GM baktérie. Po piate, aby som bol objektívny uvediem aj negatívny prípad z pestovania GMO. Na určitých miestach v USA bol po pestovaní GM kukurice tolerantnej k herbicídom zaznamenaný úhyn jedného druhu motýľa, pre ktorého larvy bola jedinou potravou burina. Po šieste, trh v USA je už niekoľko rokov plný GM potravín a jedia ich tam skoro všetci. Zatiaľ nebol hlásený žiadny prípad choroby, či poškodenia zdravia v dôsledku požitia GMO.Ak budete chcieť mať GMO aj doma, tak choďte do Tesca a kúpte si najlacnejší repkový olej aký tam majú. Z etikety sa dozviete, že bol z časti pripravený z GM repky olejnej.

Marián Koláček

Marián Koláček

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

doktorand- biochemik na LF UK a tiež večný filozof, ktorý nestratil dôveru v existenciu a poznateľnosť pravdy Zoznam autorových rubrík:  bioetikazážitkynázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu